صفر تا صد خرید لوازم باریستا

Monday، ۲۱ Shahrivar ۱۴۰۱

آیا می‌دانید باریستا به چه کسی گفته می‌شود؟ چه ویژگی‌هایی دارد و از چه لوازمی استفاده می‌کند؟ در این مقاله به این سؤالات پاسخ خواهیم داد هم چنین با ابزار باریستای حرفه­ای آشنا می‌شویم. لوازم باریستا در واقع مجموعه‌ای از وسایل و اکسسوری‌ها است که برای انجام کار در کافی­شاپ ضروری است.

گاهی پیش می‌آید که باریستا و بارتندر را باهم اشتباه می‌گیرند. درحالی‌که این دو شغل باهم تفاوت دارند. بارتندر به کسی گفته می‌شود که از مشتریان بار سفارش‌ها را دریافت کرده و از مشتریان پذیرایی می‌کند. بارتندرها باید تعدادی نوشیدنی بلد باشند و در مواقع خاصی بتوانند نوشیدنی‌ها را سریعاً آماده کنند. این درحالی است که تخصص اصلی باریستاها در تهیه نوشیدنی‌های برپایه قهوه بوده و تخصص اصلی بارتندر در تهیه نوشیدنی های سرد است.

بارتندر کسی است که به مشتریان بار، به صورت مستقیم یا از طریق پیشخدمت­ها سفارش نوشیدنی­ها را دریافت کرده، آن­ها را مخلوط کرده و از مشتریان پذیرایی می­کند. به طور معمول آن­ها باید تعداد زیادی از دستورالعمل­های نوشیدنی را بدانند و بتوانند نوشیدنی­ها را به طور دقیق، سریع و شفاف مخلوط کنند.

روابط اجتماعی بالا و اخلاق خوب یکی از ویژگی‌های مهم یک باریستای حرفه‌ای است. او بر تکیه بر مهارت خود باید بتواند به سؤالات مشتریان پاسخ داده و رضایت آن‌ها را به دست آورد. شناخت انواع قهوه و مهارت بالا در تهیه انواع آن، از کلیدی‌ترین و اصلی‌ترین ویژگی‌های باریستای حرفه‌ای است. او باید قهوه‌ای باکیفیت و متناسب با ذائقه مشتری ارائه دهد.

لوازم باریستا باتوجه‌به نوع و کیفیتی که دارند بر سرعت عمل باریستا تأثیرگذارند. هرچه کیفیت این لوازم بهتر باشد، کیفیت خدمات و انجام وظایف باریستا نیز بالاتر می‌رود. ابزار و وسایل باریستا بستگی به سطح شغلی او دارد. استفاده از هرکدام از این ابزارها به مهارت‌هایی نیاز دارد که برخی از افراد به طور کامل به آن مسلط نیستند.

باریستای حرفه‌ای تجهیزات زیادی دارد و مهارت‌های لازم برای استفاده از آن تجهیزات را نیز کسب کرده است. برخی از تجهیزات به عهده کافی‌شاپ است و احتیاجی نیست که باریستا آن‌ها را تهیه کند. اما بعضی از باریستاها سبک به خصوصی دارند و ترجیحاً از تجهیزات خودشان استفاده می‌کنند.

توجه داشته باشید که لوازم باریستا صرفا جهت استفاده در کافی شاپ ها، تولید نمی شوند، این روزها بسیاری از ما علاقه مند هستیم که بتوانیم نوشیدنی مورد نیاز خود را در منزل تهیه کرده و با کیفیت بالا نوش جان کنیم به همین دلیل به سراغ لوازم باریستا برای منزل خود رفته و سعی در تجهیز آشپرخانه خود داریم.

از ابزارهای موردنیاز باریستا می‌توان به کمکس، قاشق کاپینگ، تمپر، پیچر و ... اشاره کرد. برای خرید لوازم باریستا، آشنایی با تعریف و ویژگی­های هریک از این لوازم ضروری است. در ادامه به بررسی ابزار و تجهیزات باریستا و ویژگی‌های یک باریستای حرفه‌ای می‌پردازیم.

باریستا به چه کسی گفته می شود؟

پیش از آشنایی با لوازم و نکات خرید لوازم باریستا، لازم است با تعریف باریستا و ویژگی‌های این شغل بیشتر آشنا شویم. لغت باریستا یک کلمه ایتالیایی و فاقد جنسیت است. یعنی باریستا می‌تواند مرد یا زن باشد اما در ایران معمولاً به کافی من یا بار من به‌اشتباه باریستا می‌گویند. درحالی‌که به یک معنی نیستند و وظایف مختلفی برعهده دارند. از جمله وظایف باریستا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. آماده‌کردن سفارش‌ها

2. مدیریت پرسنل بار

3. ارائه و ذکر توضیحات درباره هریک از آیتم‌های منو

4. ارائه اطلاعت صحیح و پاسخ به سؤالات مشتریان

5. اطمینان از کیفیت مواد اولیه

6. تهیه نوشیدنی‌های گرم و تهیه انواع قهوه

به‌صورت کلی باریستا مسئولیت مدیریت بار و آماده‌سازی سفارش‌ها را برعهده دارد. یک باریستا باید روش تهیه قهوه را بلد بوده و بتواند انواع قهوه را به‌خوبی از هم تشخیص دهد. از مهارت‌هایی که باریستا می‌تواند کسب کند، آرت زدن است. معمولاً باریستاهای حرفه‌ای این مهارت را بلد هستند و می‌توانند طرح‌های زیبایی روی قهوه بیافرینند. دم کردن قهوه، درست‌کردن یک قهوه باکیفیت و خوش طعم و ابتکار و خلاقیت در منو از دیگر ویژگی‌های یک باریستا است.

مواردی چون رعایت نظم و انضباط، بهداشت بار، مدیریت بار، کنترل کیفیت، ارائه به‌موقع سفارش‌ها و پاسخگویی به سؤالات مشتریان درباره منو برعهده باریستا است. این تصور که تنها با خواندن دستورالعمل تهیه یک قهوه از روی کتاب یا اینترنت، بتوانید آن‌ها را تهیه کنید غلط است. تهیه این نوشیدنی‌ها احتیاج به مهارت و تخصص بالایی دارد و تنها از عهده باریستا برمی‌آید.

لوازم باریستا و آشنایی با تعریف هرکدام

برای خرید لوازم باریستا توجه به نکات مهمی ضروری است. ابتدا باید با انواع دستگاه‌ها و لوازم موردنیاز باریستا آشنا شد و سپس با رعایت نکات مهم هرکدام از این تجهیزات اقدام به تهیه آن­ها نمود. لوازم گوناگونی برای یک باریستای حرفه‌ای وجود دارد. در این بخش سعی کردیم به موارد مهم اشاره کنیم. در بخش بعدی لوازم جانبی را نیز معرفی خواهیم کرد.

دستگاه آسیاب قهوه

بدون شک یکی از مهم‌ترین لوازم هر باریستا، دستگاه آسیاب قهوه است. این دستگاه ابزار اصلی هر کافی‌شاپ محسوب شده و تهیه بخش عمده‌ای از سفارش‌ها به وجود و کیفیت این دستگاه بستگی دارد. باریستای حرفه‌ای از دانه‌های قهوه استفاده می‌کند و خودش آن را با دستگاه آسیاب قهوه تبدیل به پودر می‌کند. چراکه پودر قهوه کیفیت پایین‌تری از دانه‌های قهوه دارد و عطر خود را به‌سرعت از دست می‌دهد؛ بنابراین اولویت اول یک فرد حرفه‌ای در خرید لوازم باریستا، این دستگاه است.

انواع مختلفی از این دستگاه وجود دارد. در برخی موارد آسیاب روی دستگاه قرار دارد اما به‌طورکلی تهیه آسیاب به طور جداگانه گزینه بهتری است و اکثر باریستاهای حرفه‌ای آسیاب جداگانه را ترجیح می‌دهند. نگهداری از این دستگاه و تمیزکردن آن نیز احتیاج به تخصص و مهارت‌های ویژه دارد. اگر نگهداری آن به‌خوبی انجام نشود، همچنین اگر باریستا شناخت کافی از قسمت‌های مختلف دستگاه نداشته و به‌صورت اشتباه آن را تمیز کند، دستگاه خیلی سریع خراب می‌شود.

فیلتر‌های کاغذی برای تهیه قهوه

برای تهیه قهوه باید از فیلترهای کاغذی استفاده کرد. این فیلترها به‌صورت عمده به فروش می‌رسند و در انواع دستگاه‌ها قهوه ساز مخصوصا قهوه سازهای نسل سوم همچون V60، کمکس، ایروپرس و... کاربرد دارند. تعداد این فیلترها زیاد است و زودبه‌زود تمام نمی‌شود.

تمپر

از دیگر ابزارهای مهم یک باریستای حرفه‌ای می‌توان به تمپر اشاره کرد. این ابزار باعث فشرده شدن قهوه می‌شود. در خرید لوازم باریستا حتماً باید به تمپر توجه داشت زیرا در کیفیت قهوه تأثیر بسیار زیادی دارد. وجود فاصله و شکاف بین پودر قهوه می‌تواند باعث عبور سریع آب جوش از بین آن شده و در نتیجه قهوه به‌خوبی با آب جوش مخلوط نمی‌شود. در نهایت قهوه‌ای رقیق و بی‌کیفیت به دست می‌آید.

ترازو برای اندازه‌گیری قهوه

یک باریستای حرفه‌ای، تنها به مهارت خود اکتفا نمی‌کند بلکه از ابزارهای دقیق برای اطمینان از نتیجه و کیفیت کارش استفاده می‌کند. انواع مختلفی از ترازوهای اندازه‌گیری قهوه وجود دارد. اما استفاده از ترازوی دیجیتال، حرفه‌ای‌تر است. ابعاد و سایز این ترازو متنوع است و باریستا برحسب نیاز بار از ابعاد مختلفی می‌تواند استفاده کند. تشخیص این موضوع برای یک باریستای حرفه‌ای کار راحتی است.

ناک باکس

ناک باکس از اولویت‌های مهم در خرید لوازم باریستا است. این ابزار برای جمع‌آوری قهوه‌هایی که استفاده شده‌اند، کارایی دارد. این سطل‌ها به دلیل ویژگی‌های به خصوصی که دارند برای جمع‌آوری زایدات قهوه بسیار مناسب هستند.

ظروف نگهدارنده شیر یا پیچر

برای تهیه فوم شیر، توجه به دمای آن اهمیت زیادی دارد. یک باریستای حرفه‌ای از ظروفی استفاده می‌کند که دارای دماسنج هستند. اما برخی از ظروف نگهدارنده دماسنج ندارند. درهرصورت توجه به دمای ساخت فوم اهمیت زیادی داشته و استفاده از ظروف دارای دماسنج نقش مهمی در افزایش عملکرد و سرعت عمل باریستا دارد.

خرید لوازم باریستا و تهیه لوازم جانبی

علاوه بر ابزار و دستگاه‌هایی که در بخش قبل به آن‌ها اشاره شد، برای خرید لوازم باریستا می‌توان تعداید ابزار جانبی را نیز در نظر داشت. این ابزارها نیز اهمیت زیادی دارند و می‌توانند کمک‌کننده باشند. استفاده از این لوازم در بهبود عملکرد باریستا تأثیر بسزایی دارد. در ادامه به چند مورد از این لوازم جانبی اشاره می‌کنیم.

پرتافیلتر

پرتافیلتر برای تهیه اسپرسو کاربرد زیادی دارد. این ابزار در دستگاه اسپرسوساز تعبیه شده و قهوه روی سبد آن قرار می‌گیرد.

مت تمپر

این ابزار به‌عنوان مکمل تمپر عمل می‌کند و باعث ارتقای کارایی آن می‌شود. مت تمپر دورریزها و زایدات قهوه را بلافاصله جمع‌آوری کرده و سطح کار را تمیز نگه می‌دارد. در برخی از مت تمپرها قسمتی برای پرتافیلتر نیز وجود دارد. این قسمت باعث سهولت کار باریستا می‌شود.

قلم لته آرت

این قلم نیز مانند پیچر برای ایجاد اشکال مختلف است. مهارت باریستا در استفاده از این قلم نقش مهمی در ایجاد طرح‌های زیبا و حرفه‌ای دارد. با قلم آرتت اجرای طرح‌هایی خلاقانه‌تر و در مدت زمانی کمتر امکان­پذیر خواهد بود.

کتل یا کتری

کتری باریستا به گونه است که آزادی عمل بیشتری به باریستا داده و امکان کنترل و نظارت بیشتری را فراهم می‌کند.

ویژگی‌های یک باریستا حرفه‌ای

خرید لوازم باریستا برای یک فرد مبتدی با باریستای حرفه‌ای متفاوت است. بهتر است ویژگی‌های یک باریستای حرفه‌ای را بشناسیم و باتوجه به این موضوع لوازم حرفه‌ای برای کار را خریداری کنیم. از ویژگی‌های یک باریستای حرفه‌ای می‌توان به مواردی که در ادامه بیان می‌شود، اشاره کرد.

دقت بالا از ویژگی‌های مهم یک باریستای حرفه‌ای است. بررسی مشکلات بار، کنترل پرسنل، نظارت بر فرایندهای بار و کنترل کیفیت مواد اولیه باید با دقت و حساسیت زیادی انجام شوند. در این مورد لازم است باریستا از شخصیتی مستقل و قدرتمند برخوردار باشد و بتواند پرسنل را به­خوبی مدیریت کند.

داشتن روحیه کار تیمی نیز اهمیت زیادی دارد. یک باریستای حرفه‌ای با تقسیم درست وظایف، حمایت از کارکنان و برخورد مناسب با آن‌ها می‌تواند نقش مهمی در افزایش فروش و موفقیت یک کافی‌شاپ داشته باشد. او تنها به دنبال سود و منفعت خودش نیست و واقعاً برایش اهمیت دارد که مشتری چه احساسی به نوشیدنی ای که آماده کرده دارد. در صورت نیاز انتقادهای سازنده را می‌پذیرد و از آن‌ها برای بهبود روند کاری خود استفاده می‌کند. همچنین همیشه به دنبال کشف طعم‌های جدید است و تنها به آیتم‌های موجود در منو اکتفا نمی‌کند.

باریستای حرفه‌ای تلاش می‌کند موارد جدید و خلاقانه‌ای که موردپسند اکثر سلیقه‌ها باشد را به موارد موجود در کافی‌شاپ اضافه کند و و منویی با تنوع بالا از قهوه­های خوش طعم به مشتری ارائه دهد. از دیگر ویژگی­های یک باریستای حرفه­ای می­توان به داشتن آرامش و خونسرد بودن اشاره کرد. در کافه یا هر مکان عمومی دیگری ممکن است تنش یا نارضایتی از طرف مردم وجود داشته باشد. ممکن است از شرایط محیطی یا سفارش­ها شکایت کنند و ناراضی باشند. یک باریستای حرفه ای باید توانایی برخورد مناسب و درخور شرایط را داشته و در اوضاع نامناسب جوی آرام به وجود آورد.